Blogi

Tietoa suitsukkeista

Päivä: 17.12.2020

Kiinnitä huomiota laatuun

Yleensä tavalliset kaupalliset suitsukkeet tuotetaan isoa voittoa tavoitellen, jolloin laatu on usein huono. Luonnollisia ainesosia käytetään vain minimaalisesti tai ei lainkaan, sillä ne ovat kalliita. Halvat suitsukkeet valmistetaan siten, että hajuton hiiltä tai sahajauhoa oleva suitsuketikku dipataan kemikaaliliuokseen. Liuos sisältää laimennettua tuoksuöljyä tai synteettistä parfyymia, liuottimia ja synteettisiä kiinnitysaineita. Näin saadaan voimakkaasti tuoksuva suitsuke massatuontantona nopeasti ja halvalla. Monet saavat halvoista suitsukkeista päänsärkyä tai jopa pahoinvointia.

Ronjassa myytävät suitsukkeet sen sijaan tehdään ikivanhalla, melkein unohduksiin jääneellä masala-menetelmällä vanhoja perinteitä kunnioittaen. Masala-menetelmässä valmistetaan tuoksuva tahna, joka rullataan käsin suitsuketikuksi. Tahna sisältää tuoksuvia kukkia, yrttejä, lehtiä, maustekasveja, kasveista uutettuja eteerisiä öljyjä, tuoksuvia puujauheita ja puista saatavaa suitsukepihkaa. Mitään synteettisiä kemikaaleja tai parfyymeita, liuottimia tai muita myrkkyjä ei käytetä!

Intiassa monet temppelit eivät suostu ottamaan vastaan halpoja suitsukkeita, edes lahjoitettuna, niiden sisältämän kemikaalimäärän takia. Jumalille halutaan nimittäin tarjota vain parasta eli puhtaita luonnontuoksuja, ei mitään keinotekoista parfyymipilveä. Ronjan maahantuomat Pure Incense -suitsukkeet sen sijaan ovat temppelilaatua – puhtaimpia markkinoilla olevia suitsukkeita.

Ronjassa myytävänä olevat suitsukkeet valmistetaan vain parhaista ja puhtaimmista ainesosista ja siksi ne myös palavat puhtaasti tuottaen vain vähän savua.

Monet Ronjan suitsukkeet ovat lisäksi Reilun kaupan tuotteita! Myös luontoa kunnioitetaan ja esim. Ronjasssa myytävänä olevat Palo Santo -tikut tehdään vain maahan luonnollisesti pudonneista oksista.


Mistä laadukkaan suitsukkeen tunnistaa

Hinta

Suitsukkeet ovat nykyään tulleet yhä suosituimmiksi ja sen myötä myös eri valmistajia on putkahdellut markkinoille runsaasti. Monet merkeistä myyvät suitsukkeita halvalla - ja se onkin yksi merkki huonommasta laadusta. Korkea hinta taas yleensä kertoo korkeasta laadusta, esim. Ronjassa myytävät laadukkaimmat suitsukkeet saattavat maksaa jopa lähes euron kappaleelta. Korkeampi hinta tarkoittaa, että suitsuke sisältää enemmän tuoksuaineita. Laadukas suitsuke saattaakin vastata tuoksultaan jopa neljää halvempaa suitsuketta. Laadukasta suitsuketta voi polttaa vain vähän aikaa, vaikkapa pari minuuttia kerrallaan, ja sammuttaa sen sitten (voit kiinnittää suitsukkeeseen esim. paperiliittimen, joka sammuttaa suitsukkeen haluamassasi kohdassa). Laadukkaat suitsukkeet ovatkin erittäin riittoisia.

Särkeekö päätä?

Huonolaatuiset suitsukkeet sisältävät erilaisia kemikaaleja (esim. liimoja, keinotekoisia väriaineita, synteettisiä parfyymejä ja palamista edistäviä aineita), jotka aiheuttavat monille päänsärkyä tai jopa huonoa oloa. Usein päätä alkaa särkeä jo palamatonta suitsuketta haistaessa. Vältä tällaisia suitsukkeita tai polta niitä ainoastaan ulkona.

Suitsukkeen väri

Väri on yksi paljastava tekijä. Kirkkaanvärisissä (esim. kirkkaanvihreä, violetti, sininen) suitsukkeissa on mitä todennäköisimmin käytetty keinotekoisia väriaineita kun taas luonnolliset suitsukkeet ovat luonnollisen värisiä, esim. vaaleanruskeita.

Savun määrä

Huonolaatuiset suitsukkeet saattavat sisältää erilaisia palamista edistäviä aineita. Nämä aineet savuavat yleensä paljon. Hyvälaatuisen suitsukkeen tunnistaakin usein siitä, että se palaa puhtaasti eikä savuta juuri lainkaan.


Pakkausteksti

Halvoissa ja huonompilaatuisissa suitsukkeissa valmistusprosessi eroaa merkittävästi hyvälaatuisten suitsukkeiden valmistuksesta. Pakkauksesta kannattaa etsiä tietoa suitsukkeen valmistustavasta. Kemikaaliliuokseen dipatuissa suitsukkeissa lukee yleensä: handmade tai hand-dipped’.
Valitse sen sijaan suitsuke, jossa lukee hand-rolled.

Tarkista, että pakkauksessa lukee: natural, joka yleensä viittaa luonnonmukaisuuteen. Huomioi kuitenkin, että varsinkin ulkomailta ostaessa välttämättä pakkausten (tai nettisivujen) sisältöön ei ole luottamista.
Vältä suitsukkeita, joissa mainitaan parfum tai fragrance.

Myös valmistusmaalla on väliä. Kannattaa valita suitsuke, joka on valmistettu Intiassa, Nepalissa tai Japanissa. Vältä muualla, esim. Yhdysvalloissa tai Kiinassa, valmistettuja suitsukkeita.

Tuoksun pitkäkestoisuus

Nykyisin yhä useammin halvat suitsukkeet sisältävät pääasiassa vain synteettisiä parfyymejä, jonka tuoksu häviää huoneesta nopeasti, jopa heti suitsukkeen sammumisen jälkeen. Laadukkaan suitsukkeen tunnistaa siitä, että sitä voi polttaa vain hetken, mutta tuoksu jää leijailemaan silti pitkäksi aikaa. Siksi laadukkaammat suitsukkeet ovat riittoisampia!

Huonolaatuiset suitsukkeet sisältävät usein vain synteettisiä tuoksuaineita. Nämä tunnistaa ajan kanssa: synteettinen tuoksu nimittäin haihtuu suitsukkeesta. Vanhat huonolaatuiset suitsukkeet eivät tuoksu enää juuri miltään.

Tarkkanenäinen tunnistaa laadun myös tuoksusta. Usein synteettiset suitsukkeet tuoksuvat erilaiselta: kemikaalimaisemmalta ja esim. pistävämmältä. Laadukkaan suitsukkeen tuoksu on sen sijaan erittäin miellyttävä ja pehmeä, minkäänlaisesta \"kärystä\" ei voi puhua, toisin kuin halpojen suitsukkeiden kohdalla. Hyvälaatuinen suitsuke voi tuoksua voimakkaastikin aiheuttamatta silti päänsärkyä.

Takaisin